عوامل موثر بر قیمت سهام

عوامل موثر بر قیمت سهام را بشناسیم | قسمت سی و دوم

 

در قسمت قبلی توضیح مختصری در رابطه با بررسی عوامل موثر بر قیمت سهام دادیم و یکی از عوامل را به طور کامل توضیح دادیم .

حال به بررسی مورد بعدی میپردازیم. این بخش , نقش عوامل مرتبط با صنعت بر قیمت سهام است که در زیر میخوانید .

همراه این قسمت از داستان های صدتحلیل باشید تا هرآنچه را که نمیدانید به خوبی یاد بگیرید 🙂

 

از عوامل موثر بر قیمت سهام میتوان عوامل مرتبط با صنعت را نام برد :

نقش عوامل مرتبط با صنعت بر قیمت سهام

در مقاله قبل اولين دسته از عوامل موثر بر قیمت سهام يعني عوامل کلی يا محيطي را توضيح داديم و گفتيم كه وضعيت سياسي و اقتصادي در عرصه داخلي و بين المللي، سیاست هاي پولي و ارزي، بودجه ساليانه دولت و قوانين و مقررات از جمله عوامل مهمی هستند كه مي‏توانند بر قيمت سهام تاثير بگذارند. در اين مقاله می خواهیم در مورد دسته دوم از عوامل اثرگذار بر قيمت سهام شركت ‏ها يعني عوامل مرتبط با صنعت صحبت كنيم.

از دومين عوامل موثر بر قیمت سهام كه بر قيمت سهام اثر دارد، عوامل مرتبط با صنعتی هستند که شرکت در آن صنعت فعاليت مي‏كند مثلا عوامل مرتبط با صنعت سيمان، پتروشيمي، خودروسازي، ساختمان و ديگر موارد به طور خاص بر قيمت سهام شركت‏ هاي فعال در این صنايع تاثير مي‏گذارد.

 اما عوامل مرتبط با صنعت دقيقا چه هستند؟

 

Factors affecting stock prices

  • نحوه قيمت گذاري محصولات

از اولين عوامل موثر بر قیمت سهام كه بر سهام شركت‏ هاي فعال در يك صنعت تاثير مستقيم می‏گذارد نحوه قيمت‏ گذاري محصولات آن صنعت است. فرض كنيد قيمت محصولات شركت‏ هاي خودروسازي بدون دخالت دولت و براساس ميزان عرضه و تقاضا در بازار تعيين شود. طبيعتا انتظار سرمايه‏ گذاران از ميزان درآمد و سودآوري شركت‏ هاي خودروسازي در اين شرايط متفاوت از زماني است كه دولت با تنظيم بازار مستقيما بر قيمت خودروهاي توليد داخل نظارت كند و قيمت آنها را تعيين كند. بنابراين نحوه قيمت‏ گذاري محصولات در يك صنعت مي‏تواند قيمت سهام شركت ‏هاي فعال در آن صنعت را تحت تاثير قرار دهد.

  • ميزان عرضه و تقاضا براي محصولات

دومين عامل از مجموعه عوامل مرتبط با صنعت ميزان عرضه و تقاضا براي محصولاتي است كه شركت هاي فعال در آن صنعت توليد مي‏كنند. به عنوان نمونه رونق صنعت ساختمان‏سازي در كشور مي‏تواند به افزايش تقاضا براي مصالح ساختماني از جمله سيمان منجر شود و اين افزايش تقاضا هم به دليل تاثير مستقيم كه بر ميزان فروش و سودآوري شركت ‏های سيماني دارد؛ افزايش قيمت سهام اين شركت‏ ها را در بورس به دنبال دارد.

  • رقابتي يا انحصاری بودن صنعت

هرچه محصول انحصاري‏ تر باشد، امكان سودآوري شركت ‏هاي توليد كننده آن محصول بيشتر است. به علت نبود رقيب، توليدكننده مي‏تواند هر قيمتي كه خواست براي محصول خود تعيين كند. به طور طبيعي با ورود رقیب جديد به يك صنعت و افزايش شدت رقابت در آن صنعت از ميزان انحصار شركت‏ ها کاسته مي‏شود و سودآوري آن‏ها نيز كاهش پيدا مي‏كند. بنابراين لازم است سرمايه‏ گذار قبل از خريد سهام يك شركت وضعيت حال و آينده صنعت مورد نظر را از نظر ميزان انحصار، احتمال ورود رقباي جديد و تاثير آن بر قيمت سهام شركت به طور كامل بررسي كند.

  • حجم سرمايه گذاري در صنعت

ميزان سرمايه‏ گذاري‏ هاي صورت گرفته و جهت‏گيري دولت بر بخش خصوصي در خصوص يك صنعت مي‏تواند چشم‏انداز آينده آن صنعت را تا حد زيادي مشخص كند و به سرمايه‏ گذاران در تصميم براي خريد يا فروش سهام شركت ‏هاي فعال در آن صنعت كمك كند. هر اندازه حجم سرمايه‏ گذاري ‏ها در يك صنعت بيشتر باشد به اين معنی است كه انتظار سودآوري در اين صنعت بيشتر است.

  • وضعيت صنايع مرتبط

يكي از عوامل اثرگذار بر قيمت سهام شركت ‏ها در صنايع مختلف، وضعيت صنايع مرتبط با صنعت مورد نظر است. براي مثال صنعت فولاد به طور مستقيم با صنايعي مثل استخراج سنگ‏ آهن و صنعت خودروسازي در ارتباط است. به اين دليل كه از يك سو سنگ‏ آهن اصلي ترين مواد اوليه مورد نياز براي توليد فولاد است و از سوي ديگر محصولات فولادي به طور مستقيم بر صنايعي مثل خودرو سازي به كار برده مي شود. پس هرگونه ركود و يا رونق در رشد صنايع قبل و بعد صنعت فولاد توانايى تغيير قيمت شركت‏هاي فعال در اين صنعت را دارد.

  • تحولات فناوري

سرعت تغيير فناوري در صنايع از ديگر عوامل اثرگذار بر قيمت سهام حاضر در اين صنعت است. براي مثال سرعت تغييرات فناوري در صنعت ارتباطات بسيار بيشتر از سرعت فناوري در صنعت سيمان است. پس هر اندازه سرعت تغيير فناوري در يك صنعت بيشتر باشد، ميزان تغييرات قيمت سهام شركت‏ هاي حاضر در آن صنعت بيشتر مي‏شود. همچنين لازم است سرمايه‏ گذار هنگام خريد سهام شركت ‏هايي كه تحول فناوري در آنها بسيار سريع است به اين موضوع توجه كند كه آيا شركت مذكور توانايي انطباق سريع با تغييرات فناوري را دارد يا خير؟

درقسمت های آینده نقش عوامل دیگر را هم بررسی میکنیم پس همراه ما باشید !

 

منتظر ادامه داستان های ما باشید 🙂

پایان قسمت سی و دوم  – تیم صدتحلیل

آدرس سایت :  ۱۰۰tahlil.com🌐