در این بخش خلاصه ای از چهارده داستان بورسی قبل را برای شما جمع آوری کردیم تا با یک نگاه کلی به بورس اطلاعات لازم را به دست آورید .
در قسمت های قبل در ابتدا ی داستان های بورسی به تاریخچه پیدایش واژه بورس پرداختیم وگفتیم واژه بورس اولین بار در قرن 15 در بلژیک استفاده شد؛ زمانی که مردم برای خرید و فروش در مقابل خانه فردی به نام واندر بورس جمع میشدند و از آن تاریخ به بعد مکان هایی که مردم در آن خرید و فروش میکردند به بورس معروف شدند. پس واژه بورس به طور کلی به معنی بازار است اما اولین بورس رسمی جهان به معنی بازاری که درآن خرید و فروش سهام شرکت ها انجام میشد در قرن 17 میلادی در آمستردام هلند تشکیل شد .
در ایران هم اگرچه مطالعه درمورد بورس از سال 1315 آغاز شده بود ولی بورس اوراق بهادار ایران در بهمن 1346 یعنی 31 سال بعد تاسیس شد .
کارکرد بورس در اقتصاد موضوع دیگری بود که به آن اشاره شد چون سرمایه گذاران با خرید سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس عملا به تامین منابع مالی این شرکت ها کمک میکنند. بنابراین رونق بورس در رونق فعالیت بنگاه های اقتصادی و در نتیجه شکوفایی اقتصادی جوامع بسیار موثر است. به همین دلیل هم قوانین متعددی برای سرمایهگذاری در بورس وضع شد.
پس از آن به مزیت های سرمایه گذاری در بورس برای سهامداران پرداختیم :
کسب سود
امنیت در سرمایهگذاری
برخورداری از حمایت قانونی
حفظ سرمایه در مقابل تورم
قابلیت تبدیل سرمایه پول نقد
مشارکت در تصمیم گیری شرکتها
همچنین بورس فقط برای سرمایهگذاران دارای مزیت نیست بلکه برای سرمایهپذیران هم دارای مزیت است مثل:
امکان تامین سریع و آسان منابع مالی
برخورداری از معافیت مالی
کسب شهرت و اعتماد عمومی
در داستان بورسی دیگر در مورد ریسک در سرمایهگذاری صحبت کردیم و همانطور که قبلا گفتیم ریسک از تفاوت پیشبینی و واقعیت ناشی میشود. به بیان ساده تر به احتمال عدم موفقیت، ریسک گفته میشود و لازم است که افراد قبل از سرمایهگذاری در بورس میزان ریسک پذیری خود را تعیین کنند که آیا ریسک پذیرهستند یا نه. مثلا اگر فردی ریسک پذیرتر باشد، از بازده (سود یا ضرر) بیشتری هم میتواند بهرهمند شود و کسی هم که قدرت ریسک پذیری کمی دارد، باید سراغ سرمایهگذاری با سود تضمین شده برود.
به طورکلی میتوان ریسک ها را در 2 دسته طبقه بندی کرد :
- ریسک هایی که میتوان با تشکیل سبد سهام از آنها اجتناب کرد که اصطلاحا به ریسک غیر سیستماتیک معروف هستند .
- ریسک هایی که کنترلشان تحت اختیار ما نیست و نمیتوان از آنها اجتناب کرد که ریسک های سیستماتیک هستند . البته بازهم میتوان بامطالعه و مشورت با متخصصان این ریسک هارا کاهش داد.
همچنین به طبقه بندی دیگری از انواع ریسک هم اشاره شد:
- ریسک تورم
- ریسک نرخ ارز
- ریسک نرخ سود
- ریسک سیاسی
- ریسک مالی
- ریسک نقدشوندگی
- ریسک تجاری
در کنار ریسک به مقوله بازده هم پرداختیم و گفته شد که بین ریسک و بازده رابطه مستقیم وجود دارد؛ یعنی افرادی که ریسک بیشتری را میپذیرند، انتظار بازده بیشتری هم دارند. به همین خاطر به بازده، پاداش ریسک هم گفته میشود.
همچنین در داستان بورسی آخر گفته شد که اطلاعات ارزشمندترین دارایی در بازار سرمایه است. از آنجایی که ریسک تفاوت بین پیشبینی و واقعیت میباشد هرچه این تفاوت کمتر باشد، ریسک سرمایهگذاری هم کاهش مییابد که برای کاهش دادن این ریسک میتوان از اطلاعات دقیق و معتبر بهره گرفت.
البته این اطلاعات باید چند ویژگی مهم داشته باشد:
- معتبر و قابل اتکا باشد
- جامع باشد
- بروز باشد
- مرتبط باشد
پایان قسمت پانزدهم – منتظر ادامه داستان های ما باشید 🙂
تیم صدتحلیل
آدرس سایت : ۱۰۰tahlil.com🌐