منظور از سبدگردانی، سرمایه گذاری در انواع داراییهاست که یک شخص در آنها سرمایه گذاری کرده است. به عنوان مثال اگر فردی در مجموعه سهام شرکتهای مختلف و متنوع اوراق مشارکت، اوراق اجاره و دیگر موارد سرمایه گذاری کرده باشد، گفته میشود سبد سرمایه گذاری (پورتفوی) آن فرد متنوع است.
همچنین گفتیم یکی از مهمترین روشها برای کاهش ریسک سبد سرمایه گذاری، تنوع و پایش مستمر وضعیت سهام و سایر اوراق بهادار موجود در این سبد است؛ یعنی سرمایه گذار همواره باید با بررسی مستمر عوامل کلیدی اثرگذار بر قیمت سهام و سایر انواع اوراق بهاداری که در اختیار دارد تحلیل کند که آیا سهام شرکت الف که در سبد او وجود دارد باز هم امکان رشد در آینده را دارد یا اینکه باید این سهام را بفروشد و به جای آن سهام شرکت دیگری را که فرصت رشد بهتری بر خوردار است خریداری کند.
یکی از اشتباهات متداول بین سهامداران هم دقیقا همین نقطه است که تصور میکنند سهام یک شرکت که در مقطعی از زمان سود آور محسوب میشد همواره سود آور است، در حالی که تغییر در عوامل اثرگذار بر قیمت سهام میتواند یک سهام ارزنده و سودآور را به یک سهام نه چندان زیانده تبدیل کند.
بنابراین هر اندازه تعداد سهام موجود در سبد سرمایه گذاری فرد بیشتر باشد ضرورت دارد که سرمایه گذار زمان بیشتری را برای تحلیل وضعیت این سهام اختصاص دهد.
برای افراد علاقه مند در بورس که تخصص یا فرصت کافی برای بررسی مستمر وضعیت سهام موجود در سبد سرمایه گذاری خود ندارند چه راهکاری وجود دارد؟
اولین راهکار، سرمایه گذاری از طریق صندوقهای سرمایه گذاری است که در قسمتهای قبلی به تفصیل به آن پرداختیم. (انتخاب یک صندوق سرمایه گذاری مناسب)
اما دومین راهکار استفاده از خدمات سبدگردانی است.
تعریف سبدگردانی عبارت است از خرید، فروش یا نگهداری اوراق بهادار به نام سرمایه گذار توسط سبدگردان به منظور کسب سود.
به تعبیر سادهتر در سبدگردانی یک شخص حقوقی متخصص بورس که اصطلاحا سبدگردان نامیده میشود با سرمایه گذار قراردادی منعقد میکند و در قالب این قرارداد برای سرمایه گذار و به نام خود او سبدی از انواع اوراق بهادار تشکیل میدهد و این سبد را به طور مستمر مدیریت میکند. سبدگردان به ازای ارائه این خدمات از سرمایه گذار کارمزد دریافت میکند. بنابراین شرکتهای سرمایه گذاری دارای نیروی متخصص در زمینه بورس هستند و به وکالت از سرمایه گذاران اقدام به تشکیل و مدیریت سبد سرمایه گذاری آنها میکنند.
لازم به ذکر است شرکتهای سرمایه گذاری موظف برای فعالیت های خود از سارمان بورس و اوراق بهادر مجوز دریافت کنند و بنابراین فعالیت آنها تحت نظارت سازمان بورس قرار دارد.
با توجه به مفهوم سبدگردانی چند نکته قابل توجه است:
تفاوت صندوق سرمایه گذاری و شرکت سبدگردانی
- 1- مهمترین تفاوت سبدگردانی با صندوقهای سرمایه گذاری این است که در سبدگردانی خود سرمایه گذار مستقیما مالک سهام و سایر اوراق بهادار محسوب میشود و سبدگردان به وکالت از سرمایه گذار اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار میکنند. بنابراین سرمایه گذار میداند در سبد سرمایه گذاری خودش سهام کدام شرکت و به چه میزان سهام وجود دارد در حالی که در صندوقهای سرمایه گذاری فرد به صورت غیر مستقیم مالک سهام و اوراق بهادار خریدار شده توسط صندوق میشود. بدین ترتیب سرمایه گذار سهام یا اصطلاحا واحدهای سرمایه گذاری صندوق را خریداری میکند و مدیر صندوق با وجوه حاصل از فروش واحد های سرمایه گذاری اقدام به خرید سهام وسایر اوراق بهادار میکند.
- 2- سبدگردان یک شخص حقوقی است نه یک شخص حقیقی. در حال حاضر علاوه برخی از شرکتهای کارگزاری که مجوز خدمات سبدگردانی را از سازمان بورس اوراق بهادار دریافت کردند، چند سبدگردان به صورت مستقل با اخذ مجوز از سازمان بورس تشکیل دادهاند که سرمایه گذاران با مراجعه به آنها میتوانند از خدمات آنها بهرهمند شوند.
توصیه میشود از سپردن سرمایه خودتان به افراد حقیقی یا حقوقی که بدون دریافت مجوز از سازمان بورس اقدام به سبدگردانی میکنند خوداری کنند.
برای مشاهده اسامی و مشخصات شرکتهای سبدگردانی به نشانی www.seo. ir بخش نهادهای مالی تحت نظارت مراجعه کنید.
وظایف سبدگردان
- 3- براساس مقرارت سبدگردان موظف است قبل از تشکیل سبد سرمایه گذاری میزان ریسک پذیری فرد را ارزیابی کند و سرمایه گذاری مناسب با میزان ریسک پذیری سرمایه گذار تشکیل دهد.
به عنوان مثال سبدگردان برای فردی که قدرت ریسک پذیری کمتری دارد عمدتا اوراق مشارکت و اوراق اجاره که بازدهی ثابتی دارد خریداری میکند و مبلغ کمتری از سرمایه فرد را برای خرید سهام که ریسک بیشتری دارد اختصاص می دهد؛ در حالی که بخش عمده سبد یک فرد ریسک پذیر از سهام تشکیل شده است.
قرارداد فی مابین سرمایه گذار و شرکت سبدگردانی
- 4- سبدگردان موظف است برای ارائه خدمات قرارداد مشخصی منعقد کنند. در این قرارداد مواردی مثل میزان تعهد سبدگردان در قبال سرمایه گذار، میزان کارمزد و همچنین نحوه گزارش دهی سبدگردان به سرمایه گذار مشخص میشود. لازم به ذکر است میزان کارمزد خدمات سبدگردانی بر اساس توافق میان سرمایه گذار وسبدگردان و در چارچوب سقف تعیین شدهای توسط سازمان بورس مشخص و در قرارداد ذکر میشود.
منتظر ادامه داستان های ما باشید 🙂
پایان قسمت چهل و نهم – تیم صدتحلیل
آدرس سایت : ۱۰۰tahlil.com🌐