در مطالب قبلی شرح دادیم که صندوق سرمایه گذاری چیست انواع ان را را شرح دادیم ( صندوق سرمایه گذاری چیست | قسمت چهل و چهارم )
در حال حاضر بیش از 100 صندوق سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران فعالیت دارند. توصیه میشود، سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا همه صندوقهای سرمایه گذاری عملکرد یکسانی دارند؟ اگر یکسان نیست چه معیارهایی برای انتخاب یک صندوق سرمایه گذاری مطلوب وجود دارد؟
پاسخ این است که اگرچه همه صندوقهای سرمایه گذاری از افراد متخصص و مورد تایید در زمینه سرمایه گذاری تشکیل شده و تحت نظارت بورس هم فعالیت میکنند، اما همه این صندوقها لزوما عملکرد یکسانی ندارند و برخی نسبت به بقیه موفقترند. نگاهی اجمالی به ارزش روز واحدهای سرمایه گذاری این صندوقها به خوبی نشان می دهد که عملکرد صندوقها یکسان نیست.
معیارهای انتخاب صندوق سرمایه گذاری
۱. عملکرد صندوق
یکی از معیارهای ارزیابی عملکرد صندوق، میزان رشد ارزش واحد (یونیت) سرمایه گذاری صندوق در مقایسه با دوره فعالیت آن صندوق است. گفتیم که ارزش پایه سرمایه گذاری صندوق ۱۰۰ هزار تومان است. حالا اگر به فرض مثال ارزش واحد سرمایه گذاری “الف” در مدت یکسال فعالیت از ۱۰۰ هزار تومان به ۱۵۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده باشد، این صندوق در مقایسه با صندوق “ب” که ارزش واحد سرمایه گذاری آن در یک سال فعالیت به ۱۳۰ هزار تومان رسیده، عملکرد موفقتری داشته است چون میزان بازدهی یکساله صندوق “الف” ۵۰% و میزان بازدهی صندوق “ب” ۳۰% بوده است.
البته در مقایسه صندوقها باهم باید به این نکته مهم توجه داشت که زمان شروع فعالیت صندوقها متفاوت است و ارزیابی عملکرد صندوق باید با توجه به طول دوره عمر فعالیت آن صندوق انجام شود. نکته مهم دیگر در ارزیابی عملکرد یک صندوق، میزان نوسانات ارزش واحدهای سرمایه گذاری صندوق است.
صندوقی که در دوره ی فعالیت خودش با آهنگ مناسب و مستمری رشد داشته باشد، در مقایسه با صندوقی که با هر اتفاق در بازار دچار نوسانات شدید شده است، ریسک کمتری دارد.
۲. توجه به سبد سرمایه گذاری صندوق
یکی از موارد مهمی که افراد در هنگام انتخاب صندوق باید در نظر بگیرند، میزان انطباق سبد سرمایه گذاری صندوق با فرصت های سرمایه گذاری است. بر فرض مثال اگر فردی در شرایط رونق بورسی بخواهد صندوقی را برای سرمایه گذاری انتخاب کند، طبیعتا در این شرایط صندوقی که سهام بیشتری در اختیار دارد امکان رشد بیشتری هم دارد چون بخاطر رونق بورس، قیمت سهام در حال افزایش است در این شرایط صندوقی که بخش عمده داراییهای آن را اوراق مشارکت تشکیل میدهد،گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری نیست؛ به این دلیل که بازده اوراق مشارکت ثابت است و رونق بورس تاثیری در افرایش بازده صندوق ندارد. در مقابل، در شرایط رکود بورس صندوقی که اوراق مشارکت بیشتری در سبد سرمایه گذاری خود دارد، گزینه مناسبتری برای سرمایه گذاری است، زیرا بازده مشخص و تضمین شده نصیب سرمایه گذار میشود.
اطلاعات مربوط به ترکیب سبد سرمایه گذاری صندوقهای سرمایه گذاری بصورت مستمر و به روز در سایت اختصاصی هر یک از صندوقها منتشر میشود.
۳. توجه به نوع و ماهیت صندوق
قبلا عنوان شده که برخی صندوقها، صندوقهای با درآمد ثابت و بدون ریسک هستند، در حالی که برخی دیگر از صندوقها یعنی صندوقهای سرمایه گذاری در سهام دارای ریسک هستند. بر این اساس سرمایه گذار باید با در نظر داشتن میزان ریسک پذیری خود نسبت به انتخاب صندوق اقدام کند.
فردی که تمایل به پذیرش ریسک ندارد بهتر است در صندوقهای با درآمد ثابت سرمایه گذاری کند اما یک سرمایه گذار ریسکپذیر میتواند صندوق سرمایه گذاری در سهام را انتخاب کند.
۴. در دسترس بودن شعب صندوق
در حال حاضر برای خرید و فروش یا به تعبیر دقیقتر، صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری صندوقها، مراجعه ی حضوری الزامی است. به همین دلیل در دسترس بودن شعب صندوق میتواند فرایند صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری را راحتتر کند.
۵. بررسی عملکرد گذشته مدیران سرمایه گذاری صندوق
مدیران سرمایه گذاری صندوقها در عملکرد صندوق نقش اساسی ایفا میکنند. با توجه به اینکه به کارگیری منابع صندوقها، نیازمند اطلاعات، دانش، شناخت بازار و تجربه است و از آنجا که تصمیمات یک مدیر توانمند مستقیما در عملکرد صندوق موثر است، بررسی وضعیت و سابقه مدیران سرمایه گذاری صندوقها میتواند میزان توانمندی و موفقیت صندوق را تا حدودی مشخص کند.
۶. در نظر داشتن هزینه های صندوق
اگرچه بخش عمدهای از هزینه های صندوق که شامل کارمزد صدور یا ابطال واحدهای سرمایه گذاری است، به لحاظ قانونی بین همه صندوقها یکسان است، اما برخی صندوقها برای اینکه جذابیت بیشتری برای سرمایه گذاران ایجاد کنند، تخفیفهایی را در میزان کارمزد خود در نظر میگیرند. میزان هزینهها در هریک از صندوقها به ویژه وقتی مبالغ سرمایه گذاری و دفعات صدور و ابطال واحدهای سرمایه گذاری افزایش پیدا میکند، میتواند یکی از معیارهای مهم برای انتخاب صندوق باشد.
۷. استفاده از کمک مشاوران سرمایه گذاری
امروزه خوشبختانه در بورس شرکت هایی تحت عنوان شرکتهای مشاوره سرمایه گذاری با کسب مجوز از سازمان بورس تشکیل شدند که میتوانند با اخذ مبلغی به عنوان حق مشاوره به سرمایه گذاران در حوزه های مختلف سرمایه گذاری،خدمات مشاورهای بدهند.
این شرکتها با بررسی موارد متعدد از جمله ویژگیهای شخصیتی و میزان ریسکپذیری سرمایه گذار، طول دوره سرمایه گذاری و … گزینههای مناسب سرمایه گذاری را به فرد پیشنهاد میدهند.
یکی از مواردی که سرمایه گذار میتواند از خدمات شرکت های مشاوره سرمایه گذاری استفاده کند، مشاوره در خصوص انتخاب صندوق سرمایه گذاری مناسب است. برای مشاهده اطلاعات و نشانی شرکتهای سرمایه گذاری دارای مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار میتوانید به پایگاه اینترنتی سازمان بورس به نشانی www.seo.ir مراجعه کنید.
منتظر ادامه داستان های ما باشید 🙂
پایان قسمت چهل و هفتم – تیم صدتحلیل
آدرس سایت : ۱۰۰tahlil.com🌐