زمانی که بازار روند دار باشد ( در بازار ایران زمانی که صعودی باشد ) تعداد زیاد معاملات باعث افزایش سود دهی میشود. که این نکته باعث میگردد معامله گران و سرمایه گزاران به این نکته توجه نداشته باشند که برای تعداد معاملات باز خود محدوده ای تعیین کنند .اجازه بدهید این مسیله را عمیق تر بررسی کنیم.
به طور کلی تعداد زیاد معاملات باعث افزایش 2 نوع ریسک میشوند که البته به طبع آن باعث افزایش بازدهی میشوند اما باید توجه داشت که اصل اول در سرمایه گزاری و معامله گری تضمین بقا در بازار میباشد بدین صورت که ما باید همواره طوری برنامه ریزی کنیم که بتوانیم در زمان بازار های نزولی و یا در جایی در بازار به فعالیت ادامه دهیم و متحمل ضرر های بزرگی نشویم که امکان ادامه فعالیت را برای ما محدود کنند.
ریسک هایی که با بالا رفتن تعداد معاملات باز به وجود می آیند :
ریسک همبستگی :
در علوم آماری همبستگی یعنی شباهت رفتاری چند متغیر نسبت به هم. در بازار هم همانطور که منطقی نیز به نظر می رسد سهام های یک صنعت یا حتی صنعت های مرتبط به هم بسیار رفتار و حرکت های مشابهی دارند به طوری که مثلاً اگر قرار باشد سهامی رشد کند معمومولاً بیشتر سهامهای ان صنعت و صنایع مرتبط با آن از نظر بنیادی نیز, حرکت خواهند کرد. باید توجه داشت که اگر جهت حرکت را درست پیش بینی کنیم با سرمایه گذاری بر روی چند سهام مشابه در حالی که ریسک خود را افزایش دادهایم بازدهی ما افزایش پیدا میکند اما همانطور که در ابتدای مقاله ذکر گردید اولین اصل در بازار مالی اصل بقای سرمایه می باشد فلذا موقعیتی را تصور کنید که بازار برخلاف پیش بینی ما جهت گیری کرده باشد و ما بر روی چند سهام مرتبط از نظر بنیادی سرمایه گذاری کردهایم در این حالت می توان انتظار داشت که همه این سهام ها با هم برخلاف معاملات ما حرکت می کنند. بدیهی است در این حالت ضرر ما و ریسک ما افزایش خواهد یافت. ریسکی که به صورت تخصصی به ریسک همبستگی موسوم باشد.
ریسک غیر سیستماتیک :
بازار همواره تحت تاثیر اتفاقات غیرمنتظره سیاسی و اقتصادی می باشد که آنها را تحت عنوان ریسکهای غیرسیستماتیک میشناسیم . بدیهی است در هر لحظه ریسک های غیر سیستماتیک تمام معاملات باز ما را تهدید می کنند. از طرفی می دانیم که اتفاقات غیرمنتظره را نمی توان پیش بینی کرد و یا حتی اثر آنها را پیش بینی نمود لذا تنها راه کاهش ریسک غیر سیستماتیک محدود کردن میزان معاملات باز در لحظه و زمان معین است. این در حالیست که بعضی از معامله گران یا سرمایه گذاران با خوش بینی بیش از حد , بازار را روند دار تجزیه و تحلیل میکنند و این طرز فکر موجب می شود که توجه خود را از ریسک های غیر سیستماتیک منحرف کنند و برای تعداد معاملات باز خود محدودیتی در نظر نگیرند.
مثال کاربردی از سیستم صدتحلیل
برای مثال کاربردی میتوانیم شرایط این چند روز گذشته را مثال بزنیم که وضعیت بازار بسیار هیجانی و خارج از پیش بینی وکنترل معامله گران بود و آن دسته از افرادی که تعداد معاملات باز زیادی داشتند به شدت وارد زیان شده و رتبه آنها در سامانه صدتحلیل کاهش یافت . نمودار رشد سرمایه و نسبت تعداد معاملات باز را میتوانید در بخش هیستوگرام تحلیلگران مشاهده کنید .
معامله گران حرفه ای همیشه سعی میکنند معاملات خود را طوری مدیریت کنند تا آماده هر شرایطی باشند به این صورت است که در مواقعی که ریسک های غیرسیستماتیک افزایش پیدا میکنند , مهم ترین اصل سرمایه گذاری یعنی حفظ سرمایه برای آنها رعایت شود . اما اگر مدیریت سرمایه وجود نداشته باشد تعداد زیادی از معاملات , پشت سر هم به حد ضرر رسیده و بسته میشوند . در سامانه صدتحلیل میتوانید تمام این نتایج و آمارها را در بخش بازدهی های کسب شده مشاهده کرده و عملکرد تحلیلگران مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید .
چند توصیه::::
۱) حتما در سیستم معاملاتی خود قوانینی برای سقف مجاز ریسک در هر صنعت و تعداد معاملات باز خود در نظر بگیرید.
۲) سهم ها و صنعت هایی که از نظر بنیادی به هم مرتبط هستند را شناسایی کنید.
۳) به یاد داشته باشید میزان همبستگی امری متغیر است و باید هر چند وقت یک بار بررسی شوند زیرا میزان همبستگی تغییر میکند.
به یاد داشته باشید برای همبستگی علت بنیادی نیاز است نه تکنیکالی.
“”علی سعدی”” – معامله گر بازارهای جهانی