صندوق سرمایه گذاری چیست؟ | قسمت چهل و چهارم

معرفی صندوق سرمایه گذاری

عده ‏ای هستند که یا تخصص کافی برای تحلیل اطلاعات موثر بر قیمت سهم ندارند و یا اگر تخصص دارند، وقتش را ندارند که مدام به بررسی وضعیت سهام خود بپردازند. این افراد ممکن است تصور کنند که سرمایه گذاری در بورس برای آنان امکان پذیر نیست. در این قسمت می‏خواهیم برای این دسته از افراد راهکار مناسبی ارائه کنیم راهکاری که حتی افراد غیر حرفه ای هم به وسیله آن می‏توانند وارد دنیای بورس شوند؛ راهکاری به نام “صندوق‏ سرمایه گذاری” .

 

صندوق سرمایه گذاری چیست؟

به طور کلی دو روش اصلی برای سرمایه گذاری وجود دارد:

۱.سرمایه گذاری مستقیم

۲.سرمایه گذاری غیرمستقیم

در سرمایه گذاری مستقیم، سرمایه گذار به طور مستقیم پول خود را در جایی سرمایه گذاری می‏کند. مثلا وقتی شما مستقیما به یک کارگزاری سرمایه گذاری بورس مراجعه و سهامی خریداری می‏کنید، به صورت مستقیم و بدون واسطه سرمایه گذاری کردید، اما در سرمایه گذاری غیرمستقیم سرمایه گذار از طریق یک واسطه اقدام به سرمایه گذاری می‏کند؛ البته واسطه ای که از نظر سرمایه گذار توانایی و صلاحیت لازم برای سرمایه گذاری را دارد.

به عنوان مثال اگر برادر یا دوست نزدیکتان دانش و تخصص لازم برای سرمایه گذاری در بورس را داشته باشد و مورد اعتماد شما هم باشد، اگر شما به جای این که شخصا اقدام به سرمایه گذاری کنید پول خود را به آن شخص بدهید تا برای شما سرمایه گذاری کند، در واقع شما یک سرمایه گذاری غیر مستقیم انجام دادید.

انواع قیمت سهام در بازار بورس

سرمایه گذاری از طریق صندوق‏های سرمایه گذاری هم یک سرمایه گذاری غیرمستقیم محسوب می‏شود، به این معنی که به جای این که سرمایه گذار خودش مستقیما اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار کند، پول خودش را در اختیار صندوق سرمایه گذاری قرار می‏دهد تا متخصصان صندوق اقدام به سرمایه گذاری کنند. برای این کار کافی است که سرمایه گذار به یکی از صندوق‏های سرمایه گذاری مراجعه کند و سهام آن صندوق را که اصطلاحا  واحد سرمایه گذاری یا یونیت نام دارد خریداری کند. با خرید واحد سرمایه گذاری توسط سرمایه گذار پول در اختیار صندوق سرمایه گذاری قرار می‏گیرد. سپس مدیران و کارشناسان صندوق سرمایه گذاری که افرادی متخصص و مورد اعتماد بورس هستند با این پول اقدام  به سرمایه گذاری در بورس می‏کنند. افرادی که واحد‏‏های سرمایه گذاری صندوق‏ها را خریداری می‏کنند هم مثل سهامداران یک شرکت به نسبت سرمایه گذاری خودشان مالک دارایی صندوق هستند. بنابراین هر اندازه صندوق سرمایه گذاری مناسب‏تری داشته باشند و بازدهی بیشتری به دست آورند، در نتیجه سود آنها هم بیشتر می شود و سود بیشتری نصیب سرمایه گذار می شود.

همچنین با توجه به این که اداره این صندوق‏ها توسط افراد متخصص صورت می‏گیرد بنابراین احتمال موفقیت سرمایه گذاری توسط این صندوق‏ها در مقایسه با سرمایه گذاری مستقیم به ویژه برای افراد غیرحرفه‏ای بیشتر است. به همین علت است که مسئولان بورس اغلب به مردم توصیه می‏کنند که از طریق صندوق‏های سرمایه گذاری وارد بورس شوند.

نقش عوامل درونی بر قیمت سهام

مزایای سرمایه گذاری در صندوق‏ های سرمایه گذاری

  • استفاده از خدمات کارشناسان

سرمایه گذاری موفق در بورس بدون تجربه و دانش ممکن نیست، کسانی می‏توانند در این بازار موفق باشند که علاوه بر دانش و تجربه به طور مستمر اطلاعات مرتبط به بازار را پیگیری می‏کنند. کسانی که در صندوق‏ها سرمایه گذاری می‏کنند، در حقیقت سرمایه خود را به افراد متخصص در بورس می‏سپارند و از این طریق ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش می‏دهند.

 

  • تنوع بخشی به سرمابه گذاری و کاهش ریسک

کسانی که از طریق صندوق‏های سرمایه گذاری می‏کنند، ظاهرا واحدهای سرمایه گذاری صندوق‏ها را می‏خرند اما در حقیقت مالک سبدی از اوراق بهادار می‏شوند. چون صندوق‏ها با وجوه حاصل از فروش واحدهای سرمایه گذاری خودشان مجموعه‏ای متنوع از اوراق بهادار مثل سهام یا اوراق مشارکت را خریداری می‏کنند. به این ترتیب خریدار واحدهای سرمایه گذاری صندوق‏ها هم دارای سبد متنوعی از اوراق بهادار هست و ریسک کمتری متحمل می‏شود.

 

  • قابلیت نقد شوندگی بالا

افرادی که در صندوق‏های سرمایه گذاری می‏کنند در صورت نیاز به تمام یا بخشی از سرمایه خودشان میتوانند به دفاتر صندوق‏ها و یا شعبه‏های آنان مراجعه کنند و فرم تقاضای سرمایه گذاری و یا اصطلاحا ابطال واحدهای سرمایه گذاری خودشان را تکمیل کنند.

 

  • صرفه جویی در مقیاس و کاهش وزنه معاملات

صندوق‏های سرمایه گذاری برای این که بازدهی مناسب برای سرمایه گذاران خود به دست آورند، بطور مستمر در حال بررسی و تحقیق پیرامون شرایط بازار هستند و اغلب کارشناسانی را به این منظور اختصاص می‏دهند.

این در حالی است که اگر یک سرمایه گذار بخواهد شخصا از خدمات متخصصان و مشاوران بورس استفاده کند باید، هزینه قابل توجهی را پرداخت کند. همچنین اگرچه حجم خرید و فروش اوراق بهادار در یک سهم بسیار زیاد است اما هزینه انجام معاملات بین تمامی دارندگان واحدهای سرمایه گذاری آن صندوق تقسیم می‏شود و در نتیجه سهم هریک از سرمایه گذاران از این هزینه‏ها کاهش می‏یابد.

  • امکان انتخاب آسان

وجود تعداد زیاد و متنوعی از صندوق‏ها به سرمایه گذاران این فرصت را می‏دهد که صندوق مورد نظر خود را به راحتی انتخاب کنند. درحال حاضر بیش از ۱۰۰ صندوق سرمایه گذاری (درآمد ثابت و درآمد متغیر) در بورس ایران فعالیت می‏کنند که می‏توان میزان سودآوری، رتبه، سابقه‏ سودآوری  و … پایگاه را از پایگاه اینترنتی مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران به نشانی www.fipiran.ir مشاهده کرد.

 

منتظر ادامه داستان های ما باشید 🙂

پایان قسمت چهل و چهارم  – تیم صدتحلیل

آدرس سایت :  ۱۰۰tahlil.com🌐