اصطلاحات رایج در بازار سرمایه را در قسمت قبل توضیح دادیم و در این قسمت در مورد اصطلاحات بورسی و مالی صحبت می کنیم که اساس سرمایه گذاری در بورس هستند و با دانستن این اصطلاحات علاوه بر سهامدار خوبی بودن میتوانید تحلیلگر خوبی هم باشید !
در این بخش به ترازنامه، صورت سود و زیان، EPS ، DPS ، P/E ، پیشبینی سود، تعدیل سود، صف خرید و صف فروش اشاره میکنیم
رایج ترین اصطلاحات بورسی و مالی:
1) ترازنامه چیست ؟
طبیعتا برای یک سرمایه گذار مهم است که بداند اصطلاحات رایج در بازار سرمایه چیست؟ و شرکتی که قصد دارد در آن سرمایهگذاری کند؛ میزان دارایی ها، بدهیها و تعهدات شرکت به بانکها و .. چقدر است؟ آنچه که به عنوان سرمایه سهامداران شرکت یا اصطلاحا حقوق صاحبان سهام، چقدر است؟
همه این اطلاعات، در ترازنامه شرکت قابل مشاهده است.
2) صورت سود و زیان چیست ؟
صورت سود و زیان، بیانگر میزان سود یک شرکت در پایان سال مالی است.
هر اندازه میزان سودآوری یک شرکت در مقایسه با قیمت سهام آن شرکت در بورس بیشتر باشد، می تواند یکی از نشانه های ارزنده بودن سهم باشد.
اما چگونه می شود از میزان سودآوری یک شرکت مطلع شد؟
شرکت ها موظفند در پایان سال مالی، صورت صورت و زیان خود را منتشر و از این طریق، میزان سودآوری خود را به سهامداران اطلاع دهند.
3) EPS (سود هر سهم) چیست ؟
EPS مخفف شده ی (Earn Per Share ) به معنای سود هر سهم میباشد.
اگر کل سودی را که شرکت در پایان سال مالی خود بدست می آورد، بر تعداد سهام منتشر شده توسط شرکت تقسیم کنیم، عدد حاصل بیانگر سود هر سهم است.
برای مثال:
اگر براساس اطلاعات مندرج در صورت سود و زیان، کل سود خالص شرکت در پایان سال مالی 500 میلیون تومان و تعداد سهام شرکت هم یک میلیون سهم باشد، سود هر سهم 500 تومان خواهد بود:
“500،000،000” /(“1،000،000” )= “500”
4) DPS (سود تقسیمی هر سهم) چیست ؟
DPS مخفف شدهی (Divide Per Share ) به معنای سود تقسیمی هر سهم میباشد.
شرکت ها، لزوما همه سودی را که در پایان سال مالی بدست می آورند، بین سهامداران توزیع نمیکنند و بخشی از آن را برای اجرای برنامه های توسعهای شرکت، نگه میدارند.
میزان سودی که به ازای هر سهـم بین سهامداران توزیع می شود، سود تقسیمی هر سهم یا اصطلاحا DPS میگویند.
تصمیمگیری درخصوص میزان تقسیم سود، در مجمع عادی سالیانه و با رأی گیری از سهامداران انجام میشود.
سود تقسیمی هر سهم، به افرادی تعلق میگیرد که در زمان برگزاری مجمع شرکت، سهام آن شرکت را در اختیار داشته باشنـد.
5) P/Eچیست؟
P/E یا نسبت قیمت به سود که P حرف اول کلمه Price و E حرف اول کلمه EPS به معنای سود میباشد.
یكی از افزارهای قدیمی و پراستفاده منظور ارزشگذاری سهام است. محاسبه ی P/E بسیار ساده است اما تفسیر آن عملا دشوار است.
برای محاسبه ی P/E آخرین قیمت روز سهام یك شركت به سود هر سهم (EPS) آن تقسیم می شود .
به عنوان مثال برای شرکت زیر P/E برابر است با:
“1138” /(“60” )= “18.97”
نباید تنها با اتکا به P/E سهام خرید
یكی از اشتباهاتی كه سرمایه گذاران مرتكب می شوند خرید سهام صرفا به اتكای P/E بالا یا پایین است. اگر سهمی P/E بالا داشته باشد هیچ تضمینی وجود ندارد كه بعدا به سرعت پایین نیاید. اگر سهمی P/E پایین داشته باشد هیچ تضمینی وجود ندارد كه بعدا به سرعت بالا بیاید.گاهی ممکن چندین ماه یا سال طول بکشد که P/E سهم رو به بالا حرکت کند.
6) پیش بینی سود
شرکتها معمولا در پایان هر سال مالی، بودجه سال آینده خود را منتشر میکنند. یکی از مهمترین اطلاعات مندرج در بودجه شرکتها، پیشبینی مقدار سود هر سهم آنان است.
به عنوان مثال، شرکت الف در پایان سال 1391 پیشبینی می کند که در پایان سال مالی 1392، به ازای هر سهم، 100 تومان سود بدست آورد. این پیشبینی برای سرمایه گذاران حائز اهمیت است، زیرا میتواند چشم انداز شرکت را حداقل برای یک سال آینده، مشخص نماید.
7 ) تعدیل سود پیشبینی شده
شرکت های پذیرفته شده در بورس موظفند در دوره های سه ماهه عملکرد واقعی خود را بررسی کرده و ضمن مقایسه عملکرد واقعی با بودجه پیشبینی شده، پیشبینی جدید خود از میزان سودآوری شرکت را براساس عملکرد واقعی به بازار منعکس کنند.
به عنوان مثال:
شرکت الف پیشبینی کرده است که در پایان سال مالی 1392، 100 تومان سود به ازای هر سهم بدست آورد. اما پس از گذشت سه ماه از فعالیت شرکت پیشبینی خود را تغییر داده و از 100 تومان به 110 تومان (مثلا به دلیل کاهش هزینههای مواد اولیه) افزایش میدهد و یا باید به 95 تومان (به دلیل افزایش مالیات شرکت توسط دولت) کاهش یابد.
تغییرات این چنینی در سود پیشبینی شده را اصطلاحا تعدیل سود می گویند.
اولی ( از 100 تومان به 110 تومان) تعدیل مثبت و دومی (از 100 تومان به 95 تومان) تعدیل منفی نام دارد.
8) صف خرید
وقتی حجم تقاضا برای یک سهم در بورس از حجم عرضه آن سهم بیشتر باشد، برای آن سهم صف خرید تشکیل می شود. تشکیل صف خرید برای یک سهم نشاندهنده تمایل سرمایه گذاران به آن سهم است.
برای مثال:
انتشار خبری درخصوص آزادسازی نرخ سیمان، یا کاهش مالیات شرکتهای خودرو ساز میتواند موجب انتظار سرمایهگذاران برای سودآوری شرکتهای سیمانی و در نتیجه، تشکیل صف خرید و افزایش قیمت سهام شرکتهای سیمانی را بدنبال خواهد داشت.
9) صف فروش
در نقطه مقابل، وقتی حجم عرضـه یک سهم در بورس بیشتر از حجم تقاضا برای آن سهم باشد، برای سهم مذکور صف فروش شکل میگیرد. تشکیل صف فروش برای یک سهم، می تواند حاکی از بیرغبتی سرمایه گذاران به آن سهـم است.
برای مثال، انتشار خبری درخصوص افزایش تعرفه واردات خودروهایی لوکس، یا کاهش کارمزد شرکت های رایانه ای میتواند موجب انتظار سرمایهگذاران برای سودآوری شرکتهای خودرویی و رایانه ای ابهام ایجاد کند و در نتیجه، تشکیل صف فروش و کاهش قیمت سهام شرکتهای خودرویی و رایانه ای را به دنبال خواهد داشت.
منتظر ادامه داستان های ما باشید 🙂
پایان قسمت چهلم – تیم صدتحلیل
آدرس سایت : ۱۰۰tahlil.com🌐